Logo Saveta za sajt baner copy

Tuesday, 20 March 2018 11:15

Poseta zamenice NSRNMS Jelene Jovanović Opštini Odžaci

Rate this item
(1 Vote)

Dana 15. marta 2018. upriličeno je svečano puštanje u rad novoizgrađene infrastrukture u naselju “Čerga” u Deronjama u opštini Odžaci. Na skupu su govorili: Latina Vasiljković, Predsednica opštine Odžaci, Nikolas Bizel, šef Operacija, Delegacija EU u Republici Srbiji, Zoran Lakićević, državni sekretar, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Palmir Tot, Podsekretar, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Branislava Žarković, Direktorka Hausing centra, Andrija Đurić romski kordinator, drugi predstavnici lokalne samouprave Odžaci, kao i Jelena Jovanović pokrajinska poslanica i zamenica predsednika nacionalnog saveta romske nacionalne manjine koja je između ostalog rekla:


 “Posebno sam počastvovana prilikom da se na današnjem događaju osvrnem na početak izuzetnog događaja za sve nas, a posebno za romsku zajednicu u opštini Odžaci. Najveći benefiti učinjeni su za meštane naselja Čerga u Deronjama, ali znam da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za sve Rome koji žive u opštini Odžaci, ali i u celoj Vojvodini.

Značaj radova na infrastrukturi – od vodovodne mreže, javne rasvete, asfaltnog puta... – ne moram posebno naglašavati jer je nesumnjivo, i čuli smo, koliki je doprinos ovim projektom ostvaren za 30 romskih domaćinstava i njihovih 95 članova. Međutim, želim da naglasim značaj prepoznatog problema, snažno partnerstvo koje je stvoreno između Hausing centra i opštine Odžaci, a koje je uz podršku Evropske unije učinilo da gorući problem stanovanja romske populacije, dobije održivo rešenje i bude realan doprinos sprovođenju Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja u Srbiji do 2025. godine.

Posebni benefiti – unapređena bezbednost u naselju, omogućavanje legalizacije svih stambenih objekata u naselju– primeri su koje bih volela da slede i druge opštine u Vojvodini, jer samo tako možemo da očekujemo „Da svaki Rom ima dom“, a podrška koju su pružile Evropska unija i Vlada Srbije u saradnji sa civilnim sektorom, pokazuje da Romi nisu prepušteni sami sebi i da postoje jasni razvojni planovi da život svih građanki i građana, posebno najugroženijih, bude primeren vremenu i okruženju u kojem živimo.
Ovde bi htela da napomenem i podršku koju pruža pokrajinska vlada na čelu sa predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem koja se aktivno uključila u rešavanju nagomilanih problema romske zajednice i koja je preko pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova sufinansirala projekat poboljšanja uslova stanovanja i u opštini Odžaci.

Uz još jednom iskrene čestitke svima koji su učestvovali u projektu, posebno opštini Odžaci koja je aktivno pristupila rešavanju problema romske zajednice, uverena sam da ovo nije poslednja prilika na kojoj se susrećemo da obeležimo značajne uspehe kako za lokalnu zajednicu, tako i za društvo u celini.” - navela je ona.

 

Odžaci 1Odžaci 2Odžaci 3Odžaci 4Odžaci 6

Read 524 times Last modified on Tuesday, 20 March 2018 11:25

0°C

Belgrade

Mostly Cloudy

Humidity: 100%

Wind: 6.44 km/h

  • 13 Dec 2018 3°C -1°C
  • 14 Dec 2018 2°C -2°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/