Logo Saveta za sajt baner copy

Aleksandar Nedeljković

Aleksandar Nedeljković

Sastanak predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i opštine Veliko Gradište

Predsednik i zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović i Duško Jovanović, danas su razgovarali sa pomoćnicom predsednika opštine Veliko Gradište Gordanom Jacić i sa predsednikom i potpredsednikom društva „Rom“ iz Velikog Gradišta, Dušanom Stojkovićem i Živoslavom Simićem.

Pomoćnica predsednika opštine Veliko Gradište Gordana Jacić, zahvalila se predstavnicima Nacionalnog saveta Roma na prijemu i rekla je da sve lokalne institucije u Velikom Gradištu žele da se intezivnije uključe u integraciju romske zajednice, ali da im je za to potrebna potpuna podrška Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

- Naša opština ima izrađene sve planove i potrebna dokumenta koja nam pomažu da rešavamo probleme romske zajednice. Međutim, ja nisam zadovoljna brzinom rešavanja dugogodišnjih problema sa kojima se susraće romska zajednica u našoj opštini. Od Nacionalnog saveta Roma očekujemo potpunu podršku – rekla je Gordana Jacić.

Predstavnici društva „Rom“  Dušan Stojković i Živoslav Simić, skrenuli su pažnju na veliki broj romskih porodica koje žive na teritoriji opštine Veliko Gradište i Golubac, kao i na njihove svakodnevne potrebe.

- Romsko stanovništvo u ovim Braničevskim opštinama je nešto bogatije nego u drugim krajevima naše zemlje. Veliki broj porodica je dugi niz godina u inostranstvu. Nama je najvažnije da našu decu obrazujemo. Do pre nekoliko godina bila je prava retkost videti učenika romske nacionalnosti u srednjim školama, a na fakultetu još i ređe. Danas je slika znatno drugačija. Još uvek nismo u potpunosti zadovoljni, ali uz podršku naših lokalnih samouprava i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, sigurni smo da ćemo ići uzlaznom putanjom. Potreban nam je asistent u osnovnim školama i predškolskoj ustanovi. Pored obrazovanja, veoma nam je važno da legalizujemo romsko naselje u Velikom Gradištu i da dobijemo kanalizaciju – istakli su Simić i Stojković.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović, rekao je da će Nacionalni savet Roma, bezuslovno pomoći romskoj zajednici u oštinama Veliko Gradište i Golubac.

- Naš zadatak i jeste da pomognemo romskom stanovništvu, a kada imamo pomoć i razumevanje lokalne samouprave, kakav je slučaj u opštinama Veliko Gradište i Golubac, posao nam je neuporedivo lakši. Spremni smo da dođemo, čim nas predsednici opština pozovu na sastanak i da se uključimo u neposredno rešavanje svih onih problema romske zajednice, a koji su u nadležnosti Nacionalnog saveta Roma – napomenuo je Ramadanović.

Duško Jovanović zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, istakao je da je veoma zadovoljan odlukom opštinskih predstavnika da se intezivno bave romskom problematikom.

- Moram da iskažem zadovoljstvo kada čujem da opštinske službe svoj posao rade predano i da bez ikakvih problema pomažu romskoj zajednici da se lakše integriše. Danas je to retkost. Podržavam odluku romskih predstavnika da se pre svega bave obrazovanjem dece. U obrazovanju leži ključ svih naših nagomilanih problema. Podsećam, da pored dece, mi moramo često da razgovaramo i neformalno obrazujemo i roditelje, oni su nam jako važni u čitavom procesu. Članovi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u proteklih tri i po meseca obišli su oko pedeset gradova i opština. Naš cilj je bio da upoznamo predstavnike vlasti na lokalnom novou sa svim dokumentima, aktima i strategijama koje su donete kako bi se poboljšao položaj romske zajednice. Želimo da dođemo i kod vas. Spremni smo da sednemo za sto sa donosiocima odluka na lokalnom nivou i da pokušamo da nađemo rešenja za probleme romske zajednice. Zakažite sastanak sa predsednicima opština i njihovim stručnim službama i pozovite nas. Mi vam stojimo na raspolaganju, kao i drugim lokalnim samoupravama – zaključio je Jovanović. 

  • Published in Vesti
  • 0

POLAGANjE VENACA ŽRTVAMA ČURUŠKE RACIJE

Parastos povodom obeležavanja 76. godišnjice Čuruške racije održan je u subotu 6. januara, nakon čega su položeni venaci na spomenik nevino stradalim žrtvama, na kome je prisustovala Jelena Jovanović, poslanica u vojvođanskom parlamentu i zamenica predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Nakon parastose vence su pored Jelene Jovanović i romskog aktiviste iz opštine Žabalj Bogdana Radula položili i predstavnici Memorijalnog društva „Racija 14942“, Jasmina Jurišin i Ljubica Keserović-Lončarski, Mikloša Silađija iz Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, predstavnik Vlade Mađarske Kristiana Sasa, predstavnici Mesne zajednice Čurug Vesne Stjepanović i Zorana Pinjića, kao i predstavnici Skupštine opštine Žabalj Momir Mandić i Ivica Solomun.

DSC02782

2 

1

  • Published in Vesti
  • 0

Božićna čestitka

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika - Božića, predsednik Tefik Ramadanović i članovi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, čestitali su svim vernicima praznik koji svale po julijanskom kalendaru.

U čestitki se kaže:

- Svim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, upućujemo najiskrenije čestitke uz želju da ovaj najradosniji hrišćanski praznik provedu sa najbližima u miru, ljubavi i blagostanju. Neka Vam ova 2018. godina i Božić donesu ličnu i porodičnu sreću, zdravlje i napredak, veru i nadu u bolje sutra. Najveći hrišćanski praznik prilika je da se podsetimo da pojedinačnim i zajedničkim uspesima, uz međusobno razumevanje i poštovanje, gradimo bolje odnose i težimo ka zajedničkom cilju. To je vreme da se okupimo sa voljenima i podelimo duh mira i dobre volje. To je vreme kada je zajednica od presudne važnosti i prilika da prihvatimo sve različitosti.

Svim građanima Republike Srbije želimo da im dani nakon Božića donesu mnogo lične i porodične sreće i uspeha u radu, da negujemo toleranciju i razumevanje, da ne zaboravimo one kojima je pomoć potrebna.

Mir Božji, Hristos se rodi!

  • Published in Vesti
  • 0

Predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine obišli su opštinu Lebane i grad Leskovac

U cilju direktnog upoznavanja sa problemima sa kojima se romska zajednica na jugu Srbije suočava i zbog predstavljanja Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, zamenik predsednika Duško Jovanović, generalni sekretar Zoran Kalanjoš i šefica kabineta predsednika Sofija Osmanović, obišli su 21. decembra opštinu Lebane i grad Leskovac.

U razgovoru sa čelnicima opštine Lebane, zamenik predsednika Nacionalnog saveta Roma Duško Jovanović, insistirao je na upoznavanju sa aktivnostima lokalane samouprave koje su usmerene prema unapređenju položaja Roma u ovoj opštini.

Zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma Nevenka Vasić, zameniku predsednika Lebane Srđanu Joviću, rekla je da je neophodno stvoriti bolje uslove pri zapošljavanju pripadnika romske zajednice koji žive u ovoj opštini.

Srđan Jović zamenik predsednika opštine Lebane, govorio je unapređenju postojeće infrastrukture u romskim naseljima i posebno je istakao važnost sprovođenja projekta nemačke organizacije „Help“, koja je obezbedila više od 170 hiljada evra, a iz sredstava opštine još oko 30 hiljada evra, za izgradnju 40 stanova u kojima će živeti isto toliko porodica ili oko 240 lica romske nacionalnosti. 

Nakon sastanka sa predstavnicima opštine Lebane, proširenu delegaciju Nacionalnog saveta Roma i predstavnike romske zajednice iz Leskovca, primili su zamenica gradonačelnika Leskovca Jasmina Ranđelović, pomoćnica gradonačelnika Marija Jovanović  i član Gradskog veća Dejan Cakić.

Čelnici grada Leskovca upoznali predstavnike Nacionalnog saveta Roma sa aktivnsotima koje se sprovode kako bi se unapredio položaj Roma u Leskovcu, ali su izrazili dozu rezerve oko rada predstavnika Roma u lokalnoj samoupravi, istakvši da se za manje od dve godine promenilo tri koordinatora za romska pitanja. Sa druge strane, zvanični predstavnici romske zajednice pri lokalnoj samoupravi koji su ujedno i članovi Nacionalnog saveta Roma Tane Kurtić i Vladimir Amzić, govorili su o problemima i izneli niz primedbi na račun lokalne samouprave.

Osnovni problem je obrazovanje Roma, posebno se to odnosi na segregaciju u osnovnoj školi “Petar Tasić” u kojoj ima više od  90% romskih učenika.

- Nacionalni savet Roma već dva meseca zagovara sprovođenje aktuelne Strategije za socijlano uključivanje Roma i Romkinja u opštinama i gradovima širom Srbije. Naš cilj je da u što boljem svetlu prezentujemo mere i aktivosti koje su propisane novom Strategijom, ali i Akcionim planom koji je usvojen u junu ove godine. Ova dokumenta moraju da se sprovode na lokalnom nivou - kazao je na sastanku Duško Jovanović, zamenik predsednika Nacionalnog saveta Roma. On je istako da je budžetiranje Lokalnih akcionih planova za Rome, najvažniji korak koji svaka lokalna samoupra mora da načini.

Lokalna samouprava mora da ima dobru saradnja sa koordinatorom za romska pitanja, pedagoškim asistentima i zdravstvenim medijatorkama.

- Veliki problem je što mladi i obrazovani Romi napuštaju zemlju i odlaze u zemlje Evropske Unije tražeći bolji život za sebe i svoju porodicu jer u Srbiji, zato što u Srbiji teško stvaruju pravo na zapošljavanje. Upravo implementacijom Strategije i Akcionih planova u lokalnim samoupravama pokušaćemo da rešimo te probleme. Romi moraju biti vidljivi na loklanom novou - dodao je Jovanović.

Predstavnici Nacionalnog saveta Roma, lokalnoj samoupravi ponudili su saradnju i kako bi se loš položaj romske zajednice u Leskovcu unapredio. Lokalna samouprava bi trebala da uputi dopis Nacionalnom savetu Roma u vezi rešavanja problema segregacije u Osnovnoj školi “Petar Tasić”, kao dopis sa zahtevom da se mesto koordinatora za romska pitanja sistematizuje, a nakon toga, Nacionalni savet Roma obratiće se ministarstavu prosvete i ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

20171221 130859

20171221 130837

 

20171221 130759

20171221 130655

20171221 124941

20171221 124928

20171221 124613

20171221 105546

20171221 105535

20171221 105524

20171221 105508

20171221 105450

  • Published in Vesti
  • 0
Subscribe to this RSS feed

4°C

Belgrade

Mostly Clear

Humidity: 52%

Wind: 17.70 km/h

  • 18 Jan 2018 6°C 0°C
  • 19 Jan 2018 9°C 2°C
Banner 468 x 60 px
http://www.zoofirma.ru/